Här ser ni pippi på golvet bakar, hon bakar kakor så att det knakar, hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med herr nilsson på
Pepparkakor


Pepparkaksdeg:
3,5 dl ljus sirap
2,25 dl socker
300 g mjölkfritt smör Carlshamn
8,5 dl vetemjöl
3 Ekologiska ägg
2 msk kanel
2 msk malen nejlika
1 msk malen ingefära
5 g bikarbonat
Ev. silverkulor till dekoration
OBS! DEGEN SKA GÖRAS DAGEN INNAN OCH STÅ ÖVER NATTEN
Degen
1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret skuret i bitar. Låt det smälta. Häll sedan över det i en rostfri bunke och låt svalna. 2. Rör ner ägg, kanel, nejlika och ingefära. Blanda ihop mjöl och bikarbonat i en skål/litermått och rör sedan ner det lite i taget. Rör ihop det till en deg och ställ in det i kylskåpet över natten med plastfolie över bunken.
Kakorna
1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Kavla ut degen ( en liten bit deg i taget) på diskbänken eller på ett bakbord. Tänk på att ha mjöl under så att degen inte fastnar. Har du mycket mjöl minskar risken att pepparkakorna går sönder när du ska skära ut dem. 3. Skär ut fina figurer med hjälp av pepparkaksformar. 4. Lägg de utskurna figurerna på en form med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 3-5 minuter beroende på ugn. 5. Om du vill kan du dekorera pepparkakorna med silverkulor som ögon eller kristyr om du känner för det.
Orginalreceptet hittar ni HÄR, där finns det även recept på kristryr.
Pyss
Trackback