Svaren...

 

Jag har en tendens att bli sjukare i min ätstörning över jul och påsk, även om jag kan vara nästan frisk innan. Har du några tips på hur man kan jobba mot det?

- Jag vet att högtider är extra jobbigt för människor med ätstörningar eller andra psykiska besvär. Är man sjuk i någon ätstörning så är ju det extra jobbigt pga all mat. Högtider handlar ju mycket om att umgås med familjen och äta stora måltider och olika typer av sötsaker. Att man lätt kan få bakslag under högtider tror jag handlar mycket om att man är rädd och osäker. Det bästa du kan göra är att inte göra en sådan stor sak av det. Det är en helg bland alla andra, skapa inte för mycket prestationskrav på dig bara för att det är jul eller påsk behöver du inte göra allt mer perfekt än vad du gjorde förra vanliga helgen. Gör inte helgen för stor och för prestationsfylld.

Sen om man är sjuk i en ätstörning så kan man bli rädd att överäta vid högtider och sedan kanske kräkas upp maten. Jag var livrädd för det i julas, då det hade hänt flera jular innan. Men julen 2012 klarade jag det. Det är inte hela världen om du äter lite mer än vanligt. För det är inte sådana här högtider varje vecka, det är bara några få gånger per år så det gör verkligen ingenting om man är lite onyttig eller äter lite mer än vad man brukar. Är du inte riktigt där i din tilllfrisknad så får du helt enkelt bestämma en mängd du ska äta innan med dina föräldrar eller din partner så att ni vet vad du ska äta och då bara äta det.

Men det bästa tipset jag har att ge för att undvika bakslag eller ångest under högtider är helt enkelt att försöka att inte göra en sådan stor grej av det.

-Hur blev du sjuk, vad började det med ? (T.ex överdriven träning, mobbning, skolan osv) 

- Det började i åk 6 med att jag inte mådde bra. Jag kände mig ensam och övergiven både i skolan och av min biologiska pappa. Jag tänkte att om jag blev smalare skulle alla tycka om mig. Jag gick ner en del i vikt under högstadiet speciellt i åttan. Men sen efter nian så rasade jag 15 kg på några få månader. Då handlade det om mobbning, överdriven träning, pappa… Allt börjar och slutar med min biologiska pappa.

hur svårt sjuk blev du i din anorexi? 

-       Det är svårt att svara på den frågan. Jag blev nog väldigt sjuk, för sjuk än vad jag tycker jag hade behövt. Enligt läkarna som sätter grader så fick jag diagnosen AN6, vilket då är det högsta.

hur många gåner har du blivit sondad? 

-       Flera gånger under samma vecka, flera gånger samma dag. Men jag har ingen koll på hur många gånger det blev sammanlagt.

Hur mår du idag? Känner du dig helt fri? :)

Jag känner mig helt fri från anorexi och ätstörningar idag. Så fri som jag aldrig trodde jag skulle kunna bli. Det finns inga ätstörda tankar kvar i mitt huvud. Sen är det såklart att jag har dåliga dagar då jag känner mig ful och allt sitter fel men det är aldrig med det ätstörda tankesättet. Mitt psykiska mående på andra plan är väldigt upp och ner. Jag kan gå från att tycka livet är toppen till att må jättedåligt och ligga och gråta i timmar.

Jag har följt dig sen du var jättejättesjuk i anorexin och har precis som du blivit frisk från äs! 

Asså du har ju blogg och så, många av läsarna har/har säkert haft liknande problem. Känner du att du inte "får" falla tillbaka i anorexin för att du vill vara en förebild för andra? Om du fattar haha!

-       Jag förstår vad du menar och nej så känner jag inte. Visst det är jättebra att jag inte får bakslag just pga vara en förebild för alla läsare. Men samtidigt så vill jag verkligen inte detta, jag vill verkligen fortsätta vara frisk och fri. Mest för min egen skull. Men jag känner inte att jag inte ”får” falla tillbaka utan jag känner att jag vill inte falla tillbaka.

Är du rädd för att gå över till bulimi? Alltså tappa kontrollen och börja hetsäta. 
Har du överätit/ hetsätit någon gång? Vet att det är väldigt vanligt bland fd anorektiker att liksom byta missbruk, fast det är ju egentligen rätt likt... Hoppas du har en fin påsk :)

Nej jag är absolut inte rädd för att få bulimi. Hade den rädslan förut, innan jag kom över den här sista tröskeln. Men jag känner ingen som helst rädsla för att få bulimi. Jag har aldrig hetsätit men enligt mina ätstörda ögon överätit. Vilket betyder att jag åt mer än vad jag tänkt.

Tar du några mediciner nu? Isf vilka? 

Nope, medicinfri på egen bevåg sen 2012.

Om någon plötsligt bjuder dig på en kaka/godis, kan du direkt äta en utan att tänka mer på det sen? 

Japp det kan jag, jag har en vän i skolan som gör en bakbok i sitt projektarbete så hon har tagit med sig bakverk som vi får testa och säga vad vi tycker om dem och jag tar alltid och sen tänker inte mer på det mer än att berömma henne för hur gott det var.

är du helt frisk från anorexin nu? isfåall undrar jag om du väger mer nu och är "större" nu än vad du var INNAN du fick anorexi? och har du fått tillbaka mensen, isåfall när kom den tillbaka? Är nämligen sjuk i anorexi just nu och dricker 2 näringsdrycker per dag men ibland så blir jag rädd att jag kommer bli större än va jag var innan osv.. :( Tacksam för svar! sköt om dig ;)

Enligt mig själv och min familj är jag helt frisk från anorexi. Men för att bli friskförklarad måste jag ju testas och prata med läkare osv.. Men jag ser mig själv som helt frisk och fri. Jag har nu samma vikt som jag hade i åk 9. Vilket är den vikten jag hade innan jag verkligen rasade och då hade jag gått upp lite sen dippen i sjuan/åttan. Men den vikten ser jag som min idealvikt.

Jag har fått tillbaka mensen vilket jag fick tillbaka vid BMI 17. Men det är ju väldigt individuelt. Men varje gång jag varit borta från mensen och fått den tillbaka så har den alltid kommit tillbaka vid BMI 17 och försvunnit när den gått under BMI 17.

Jag förstår din rädsla och ibland kan jag bli lite sur på typ capio som ville att jag skulle ha en högre vikt än vad jag har nu. Min kropp trivs med denna vikt och det var den jag hade då min kropp mådde som bäst. Min kropp är nu också väldigt stabil vid denna vikt och håller sig där.

Din kropp kommer hitta vart den trivs. När du sedan får sluta med näringsdrycker så kommer din kropp hitta sin egen idealvikt. Jag har fått gå upp flera mer kilon än vad jag väger nu men eftersom inte detta var min idealvikt så gick jag nästa ner automatiskt. Jag vet att det kanske låter lätt för mig att säga, men du behöver inte oroa dig. Din kropp kommer hitta sin vikt där den trivs som bäst och sedan stanna där, som min har gjort vid den här vikten.

 

 

 

Vad vill du jobba med i framtiden ? 

Jag har två yrkesdrömmar. Sjukgymnast eller skådespelerska. Men kommer nog satsa på sjukgymnast.

Vill du ha barn i framtiden?

Ja det vill jag, i framtiden. Då jag känner mig redo och har en kille jag litar på och som kan bli en bra pappa till barnet.

Vad ska du göra efter gymnasiet?

Under sommaren ska jag ta körkort, åka på ridläger,söka jobb,  njuta av friheten och må bra. Till hösten ska jag jobba, plugga upp om jag behöver, göra högskoleprov och sedan söka in på universitet. Hösten 2014 är min plan att flytta till Luleå för att plugga på Luleå tekniska universitet.

Hur hoppas du ditt liv ser ut om 5 år med jobb, kärlek, boende osv...? 

Om fem år är jag 25 och ska fylla 26. Jag hoppas att jag då träffat min drömprins som jag kanske bor tillsammans med. Och att jag jobbar som sjukgymnast.

 

favoritmat och dricka ?

Mat: Älgskav eller plättar
Dryck : Pepsi Max

Vilket är ditt favoritgodis?

Choklad av olika sorter

Hur brukar du lägga upp dina träningspass? 

Börjar med löpbandet i ca 30 min. och sen kör jag två maskiner, lite med hantlarna och sen avslutar med pilatesbollen och stretch.

Favorit ben&jerry smak? 
Jag har alltid haft half baked som stående favorit men gillar den nya clever cookie nu också.
Vart äter du heldst, donken, bk eller max? 

Max kommer alltid vara en favorit, just också för att den ger en sådan norrlands feeling.

Vad tänker du när du ser en extremt tjock människa sitta och trycka i sig en sölig fet hamburgare från ett snabbmatställe? 

Ärligt talat så blir jag lite irriterad för att det är verkligen farligt för den personen att äta sådan mat. Det jag syftar på är människor med fetma. Vanliga med lite övervikt bryr jag mig inte så mycket men just feta människor blir jag irriterad. Det är livsfarligt för dem att äta sådär. Hjärtat och allting. Den personen kommer dö i förtid om den inte gör något.

 

Har du svårt att ta kontakt med nya personer/träffa nya kompisar? Isf hur hanterar du det på bästa sätt?

Till viss del ja just pga jag har svårt att lita på människor. Jag måste veta att jag kan lita på dem. Så det handlar om att jag måste ge dem en chans. Så  för att hantera det så försöker jag tänka annorlunda genom att de inte är elaka eller hatar mig. Att jag kan lita på dem och då blir det lättare. Med killar blir det att jag tar kontakt och så men sedan blir rädd och dumpar dem. Där har jag fortfarande inte lärt mig att hantera dem så jag klarar av att behålla dem.

5 bra egenskaper om dig själv ? 

Envis, pålitlig, ansvarsfull, modig, tävlingsinriktad

Vilka är dina favoritbloggar?

Klaras, Zaras och Josefine Anderssons.

 Favoritämne i skolan?

Teaterverksamhet

när ska du göra din tatuering? 

Jag vill inte göra nu pga sommaren, så funderar på att göra den till hösten när det blir kallt och mörkt igen.
vad är du rädd för? 

Ensamhet, mördarsniglar och hårlöss

vad har du för kanin(ras)? 

Hermelin, vit blåögd.


har du någon bästa vän? 
Nej
vilka bloggar läser du? 

En hel del olika. Både folk som är sjuka, har varit sjuka, träningsbloggar, receptbloggar, tonårsbloggar, modebloggar. Favoriterna står där uppe.
hur ofta rider du? 

1-2 ggr/ vecka men blir mest 1 gång/vecka vid den här tiden. Blir bättre på sommaren och så..

vad gillar du i stockholm? 

Shoppingen, Gamla stan och Djurgårn.

var trivs du bäst? 
Norrland
vilka språk kan du? 

Svenska och Engelska flytande, turistfranska och pyttelite finska.

Vad säger du om rökning? Röker du fortfarande? 

Jag röker fortfarande ja. Och jag har märkt att det är väldigt svårt att sluta. Så säger till er unga tonåringar, börja aldrig röka, det är dyrt, beroendeframkallande, ohälsosamt och farligt. Dessutom är det inte coolt eller häftigt någonstans.


Favvolåt just nu? 

Fix you - coldplay

Gör du saker långsamt, ostressat och noggrant eller snabbt och slarvigt? (när du sminkar dig, gör fruskost, städar etc) Svara nu dååååååå, när vi vart så duktiga och ställt massa frågor:) 

Jag är väldigt noggrann av mig och gillar inte att stressa.

 


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus